ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΩ ΤΑ ΗΧΕΙΑ ΜΟΥ

Friday, March 31, 2006

Waking Life

Φοβερή, μαγευτική ταινία, θα σας απορροφήσει, θα σας κάνει να σκεφτείτε, θα σας ταξιδέψει, θα σας διασκεδάσει με τους περίεργους χαρακτήρες. Όλα αυτά μαζί, μόνο όμως αν σας αρέσουν οι φιλοσοφίες και το μπλα μπλα. Μην ψάχνετε για ιστορία. Ολόκληρη η ταινία αφορά την περιήγηση ενός τύπου σε ένα όνειρο, όπου συναντάει διάφορα άτομα που του μιλάνε για οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Φιλοσοφία, Ελεύθερη Βούληση, Θρησκεία, Επιστήμη, Πολιτική, Γλωσσολογία, Ζωή, Θάνατο, Ανθρώπινες Σχέσεις και φυσικά τα Όνειρα. Έχει και μερικούς χαρακτήρες που τα ρίχνουν γενικά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, το γνωστό "ranting". Δεν είναι μόνο αυτά όμως. Η ταινία δημιουργήθηκε με μια ειδική τεχνική που την κάνει ακόμα πιο μαγευτική. Μην παρασυρθείτε ότι είναι ταινία κινουμένων σχεδίων. Είναι και δεν είναι! Αρχικά γυρίστηκε εξ' ολοκλήρου σε ψηφιακό βίντεο, την έκοψαν, την έραψαν, και στη συνέχεια ζωγράφισαν πάνω στο ψηφιακό υλικό με μια μέθοδο που ονομάζεται rotoscoping. Κάθε καλλιτέχνης εργάστηκε αποκλειστικά με ένα χαρακτήρα. Το αποτέλεσμα είναι άπαιχτο. Δεν είναι μόνο τα παιχνίδια με τα χρώματα και η υφή των χαρακτήρων που έχει κάτι το ξεχωριστό. Είναι τα αντικείμενα στις διάφορες σκηνές που πάλλονται, αιωρούνται, κινούνται σαν να στηρίζονται σε κάτι ρευστό, μεταφέροντας έτσι την αίσθηση του ονείρου. Είναι το παιχνίδι με τους χαρακτήρες με τρόπο που μόνο το κινούμενο σχέδιο μπορεί να επιτρέψει, ώστε να εμπλουτίζονται αυτά που λένε. Σίγουρα μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει (πολλαπλές φορές!).

Από τις αγαπημένες μου στιγμές:

- Ο τύπος που μιλάει μπροστά από το ενυδρείο για μια σύγχρονη Θεωρία Της Εξέλιξης. Όχι μόνο είναι αυτά που αναφέρει πολύ ενδιαφέροντα, αλλά ο τρόπος που "ζωντανεύει" μέσα από το κινούμενο σχέδιο σε καθηλώνει.

- Ο Ethan Hawke με την Julie Delpy, σαν συνέχεια του Before Sunrise (και αυτό του ίδιου σκηνοθέτη, Richard Linklater), που σε μια πολύ ζεστή σκηνή συζητάνε στο κρεβάτι για όνειρα, μετενσάρκωση και "collective memory".

- Ο τύπος που μιλάει για τη σχέση Φυσικής και Ελεύθερης Βούλησης. Κάποιες ατάκες μου έφεραν στο μυαλό μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες, το "How Much Shall We Bet" μέσα από το Cosmicomics του Italo Calvino.

- Ο φευγάτος τύπος στη γέφυρα που μιλάει για τη ζωή και την Ελεύθερη Βούληση, ξεκινώντας από ένα ποίημα του Lorca. Φοβερές ατάκες, όπως αυτή που ακολουθεί: "We are the authors of ourselves, co-authoring a gigantic Dostoevsky novel, starring clowns."

10 Comments:

  • Κάτι παραπάνω από καλή, την είχα δει σε avant premier στις νύχτες πρεμιέρας πριν αρκετά χρόνια και ομολογώ ότι δεν είχα απλά εντυπωσιαστεί, αλλά είχα μείνει καθηλωμένος στην καρεκλά μου και προσπαθούσα να ρουφίξω την κάθε της σκηνή.

    Η αλήθεια είναι ότι μια φορά δεν είναι αρκετή για αυτήν την ταινία.

    By Anonymous Anonymous, at Fri Mar 31, 12:58:00 PM 2006  

  • Δεινόσαυρε, είσαι απίθανος! "Ξεφυλλίζω" τα παλιά και δε μπορώ να σταματήσω! Τη Σύλβια δεν την ξαναείδες ε;

    Σου είπα για την Κρίτκαγια,δ εν θυμάμαι...
    Αντε να δούμε και πόσα cd έχεις τελικά!

    By Blogger Кроткая, at Fri Mar 31, 04:52:00 PM 2006  

  • cordis, συμφωνώ απόλυτα, μια φορά δεν αρκεί για τη συγκεκριμένη ταινία.

    amelie, την είδες τελικά? Περιμένω εντυπώσεις αν την πετύχεις ποτέ.

    krotkaya, έχω κοκκινήσει από τα καλά σου λόγια :-). Τη Σύλβια δυστυχώς δεν την ξαναείδα, βλέπω όμως κάποια άλλη αρκετά συχνά ;-) και με έχει βάλει σε σκέψεις.

    By Blogger Qfwfq, at Mon Apr 03, 05:24:00 AM 2006  

  • Ma giait den emfaniozontai ta sxolia mou????

    By Blogger Кроткая, at Mon Apr 03, 01:19:00 PM 2006  

  • elega pws... wste kokkinizoun ki oi deinosavroi?
    ki anarwtiomoun an tha mas peis kai gia tin kainouria pou vlepeios kai se vazei se skepseis! afou ta grafeis etsi wraia, wraia tha einai na mas peis kia gia aftin!
    filakia rwsika!

    By Blogger Кроткая, at Mon Apr 03, 01:21:00 PM 2006  

  • Σου έφαγε σχόλια ή τα διέσωσες?

    Κοκκκινίζουν και οι δεινόσαυροι, πως δεν κοκκινίζουν. Εγώ βέβαια είμαι κοκκινομούρης οπότε δεν φαίνεται έτσι και αλλιώς :-).

    Να σας τα έλεγα ωραία, αλλά δεν θέλω να κάνω το blog ροζ :-P. Αλλού το πήγαινα εγώ το σχόλιο όμως, βλέπε το πρώτο επεισόδιο της τριλογίας (μέχρι στιγμής) στην οποία ανήκει η Σύλβια.

    Ρωσίδα είσαι? :-P

    By Blogger Qfwfq, at Mon Apr 03, 04:09:00 PM 2006  

  • Giait paidi mou na eimai rwssida? ki ama imoun rwssida pws tha milousa ellinika etsi kala pou ta milaw!
    den anoigeis ena allo blog, ba vapseis kai ti deinosavrenia mouri roz, na to kaneis ki ekeino roz kai namathoume ki emeis gia aftin pou antikatestise ti sylvia stis deinosavrisies skepseis sou?

    episis, exw na kataggeilw pws to blog sou me sabbotarei kai katapinei ta minimata mou! Giati deinosavre tetoia discrimination? stin amelie giati den kanei tetoia kai ta kanei se mena???? eee???

    By Blogger Кроткая, at Mon Apr 03, 06:21:00 PM 2006  

  • Καλά ντε, μια ηλίθια ερώτηση έκανα και 'γω :-). Με μπέρδεψε η εθνικότητα των φιλιών! Για τα ελληνικά σου πάντως δεν τίθεται θέμα, γνωρίζουμε και την προϊστορία σου με τα αρχαία και τις τρίτες δέσμες!

    Πολύ ενδιαφέρον βλέπω για το ποια μονοπωλεί τις σκέψεις μου. Και αν γνωρίζει ελληνικά, εγώ πως να γράψω γι' αυτήν? Μήπως να το ρίξω στα αισθηματικά/ερωτικά για να αποκτήσω και περισσότερη πελατεία???

    Χα! Το blog μου έχει το δικό του μυαλό. Ποιος ξέρει τι γράφεις στα σχόλια που σου τρώει! Πάει τώρα, από τη στιγμή που μπήκες στη μαύρη λίστα μου, δεν βγαίνεις έτσι εύκολα!

    By Blogger Qfwfq, at Mon Apr 03, 07:18:00 PM 2006  

  • Βγάλε με από τη μαύρη λίστα τώρα!
    Καλά, άμα δε θες να πεις λοιπόν για την αιθέρια δεινοσαυρίσια ύπαρξει που στοιχεινει τις δεινοσυρίσιες σκέψεις σου, δεν πειράζει! Μια άλλη φορά. Αλλά κι εγώ δε θα σου πω ποιο ήταν το δεύτερο πράγμα που εκτίμησα ότνα έχασα -άσε που κοντεύω να μετανιώσω κιόλας...

    Το μπλογκ σου με αντιπαθεί και θα το βρίσω, στο λέω!

    By Blogger Кроткая, at Mon Apr 03, 09:19:00 PM 2006  

  • Μα δεν είπαμε αυτά θα τα πούμε εμπιστευτικά???

    Τι κοντεύεις να μετανιώσεις? Οτι εκτιμάς αυτό που έχασες? Μυστήρια μας τα λες.

    Και το blog βρίσε το ελεύθερα, τον ιδιοκτήτη του μην πάρουν τα σκάγια!

    By Blogger Qfwfq, at Mon Apr 03, 09:28:00 PM 2006  

Post a Comment


 Subscribe to Post Comments [Atom]



 << Home